Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі » DeluxeSound

Новини

Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі

Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі

 «Мамаєва слобода» не настільки відомий, на жаль, як старший брат «Пирогово». Частково саме із-за того, що молодший його на надцять років. Можливо тому і складається враження, що в цьому неочікуваному куточку давнини посеред Києва і досі мешкають козаки. На відміну від інших «відкритих» музеїв,в яких бував автор, весь інтер’єр Слободи дихає неповторним і головне нестатичним українським колоритом, але про це пізніше!  

Історико-культурний комплекс під відкритим небом, чи то пак, козацьке селище..

 Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободіЯ мав нагоду потрапити в гості до Мамая у складі делегації,що представляла Творчу майстерню «Мар`яна», яка спеціалізується на виготовленні прикрас ручної роботи. Нашу майстерню запросили організатори Духовного етно-фестивалю «Трійця в Мамаєвій слободі» для участі у так званій тренд-зоні, а по-простому у ярмарку майстрів. Приїхавши значно раніше початку офіційної частини, я мав чудову нагоду не тільки познайомитися з усіма сусідами по виставочних столах, які до речі, представляли найрізноманітніші грані творчості та мистецтва, але і оцінити новий для себе етнічно-творчий майданчик. Обходячи старі дерев`яні будинки, церкви, сіни, хліви та загони спочатку могло здатися, що Слобода нічим не відрізняється від банального парку-кладовища старих хат. Але варто було тільки заглибитись в її гостинний світ, як очевидними стали разючі відмінності. Вона жива! Кожне подвір`я, кожна будівля, кожна кімната та закапелок не просто стоїть і пахне давниною, як пам`яткою віджилої культури, а дозволяє доторкнутись до свого по-народному щирого єства. У кожній хатинці знаходить не бабуся-цербер-сторож,а ошатні, кваліфіковані і, головне, доброзичливі екскурсоводи, які не просто розповідають про побут, традиціі або обряди відведеної їм частини парку, а ще добросердечно, з гумором відповідають на питання чи просто спілкуються з гостями. Простіше сказати, це не охоронці, а справжні газдині! І в кожної під рукою як мінімум три-чотири пляшечки медовухи чи ще чогось домашньо-колоритного. Щоправда не безкоштовно)

Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі

  Та найбільше захоплення викликала повна відсутність будь-яких огорож чи заборон. Ви спокійно та цивілізовано можете погойдати колиску, посидіти за кремезним дерев`яним столом, подивитись через грубе віконце на подвір`я, насолодитись м`яким теплом домотканих килимів на лавах та багато-багато іншого! Подвір`я ж у Мамая не відгороджена територія перед хатою, а справжнє, живе, дихаюче. Кури, гуси, кози, вівці, коні, свині, кролі, риба в ставках, лебеді, та хто-зна яка живність ще мешкає, не зважаючи на вражених людей, на цій заповідній землі! І для будь-кого з цих хазяїв Слободи гості мають змогу придбати недорогу, абсолютно безпечну їжу, яку ті, в свою чергу, беруть прямо з рук. Повірте, це незабутні враження!

 Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі Майдан, на якому по давньому звичаю відвели місце для нашого імпровізованого ярмарку зустрів нас запахом прогрітого сонцем дерева, димом вогнищ, іржанням коней і звуками запальних народних мелодій. Всюди снували люди, вбрані у найкращих українських традиціях. Над вогнем на схрещених списах булькотів казанок з козацьким кулішем. На невеличкому іподромі крилаті польські гусари та горді українські козаки змагалися у майстерності «фігурного вистрибування» на конях. А потім взагалі влаштували інсценізацію бою з іскрами на шаблях, стягами, галасом, і звичайно ж, перемогою Запорожців)) Надалі, напевно випивши мирової, катали всіх бажаючих верхи, а найменших на справжньому скрипучому чумацькому возі.

  Порадувати душу можна було на концерті церковних дзвонів, а око на параді вишиванок.

З самого ранку всі бажаючі могли потрапити на майстер-клас по плетінню ляльок-мотанок, що проводився справжніми народними майстрами в кращих традиціях дівочих вечорниць: у напівтемній хаті з таким виразним духом сіна та сухих трав, що кожен, хто хоч раз був в бабусиному селі, міг згадати чарівну безтурботну пору дитинства і насолодитися неквапною атмосферою.

Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі
Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі

  Зовсім іншим життям жила будівля поруч. Там справжнісінький коваль без будь-яких сучасних приладів, використовуючи тільки робочу силу всіх охочих до роботи помічників з прибулих гостей, вручну виковував витвори мистецтва, що не соромно було навіть продавати. Хоча б цим самим змоклим, вимазаним у золі, але щасливим до нестями помічникам) До речі, оплата за всі майстер-класи була суто добровільна і нефіксована, хоча за такий досвід не шкода було віддати останнього дуката! Дукати ж можна було виготовити власноруч на мобільному відділенні козацького казначейства зовсім поруч з ярмарком майстрів.

Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі  Варто зазначити,що Річ Посполита була представлена не тільки славетними крилатими гусарами. Музичну програму розпочав Народний польський колектив, назву якого я, на жаль, не вимовлю, не те що запам`ятаю) Живі інструменти, пишні молодиці, статні чоловіки і з дозволу сказати, «бойкі бабці» в етнічних костюмах запалили майдан не до кінця зрозумілими, але судячи з їх танців, веселими піснями) Естафету перехопили нашу колективи, і надалі як писав класик «смешались в  кучу кони, люди»…

  Основним концертним майданчиком була невелика, але дуже колоритна сцена на озері. Уявіть собі, озеро з очеретом, повне риби, з зграйками гусей та човнами,що гойдаються ледь помітно в заплавах. А посеред нього наче оаза височіє концертна площа! Вдень на ній всіх присутніх радували відмінним звучанням Національний академічний оркестр народних інструментів, Ансамбль солістів церковної музики під керівництвом Інни Андріяш-Місько та Дитячий ансамбль «Світень». Розімлілі на сонці люди, напевно, не раз подумали «Чи це не Рай?». Мені таке питання на думку точно спадало)

  А на нашому майдані хазяйнувала весела Солоха зі своїм кумом Наумом. Вона без зупину розважала спраглих до руху і активності гостей конкурсами та обрядами. Залюбки ще раз подивився б, як щедро нагороджували шампанським мужчину за те, що він краще всіх зтанцював Подоляночку!)

 Хвацькі забави або Трійця в Мамаєвій слободі Окремої уваги заслуговує ресторан на території Слободи. Звичайно,якусь назву він має, та всі називають його просто Корчма. Три величезні відкриті майданчики за тинами і дві невеликих зали всередині низької хатини. По-перше, звичайно, меню відповідає не тільки стилістиці всього парку, але й духу самого закладу—воно невелике, «домашнє» та просто смачне. Особливо подане у масивному глиняному посуді за добротні збиті дерев`яні столи, застелені грубими розшитими скатертинами. Це просто «пєсня»!) По-друге, круглолиці, чорноброві, лукаві офіціанти в хустках, стрічках, плахтах, очіпках, мереживних вишиванках! Вони створювали таке неповторне відчуття, що поглядаючи на сучасно одягнених людей, здавалося що ці гості тут зайві. По-третє, зали ресторану майже не освічуються електричними лампами! На кожному столі горить свічка! Таке поєднання незначного природного освітлення через маленькі віконця з живим вогнем не просто повертає тебе в минуле, а вводить у стан слов`янського трансу! Я б не здивувався, якби ловка українська жінка зайшла, побачила сплячим свого чоловіка, виказала на весь шинок «яке воно свиня»,  а потім по-хазяйськи взяла коханого на плече і люблячи понесла додому)

  Хедлайнером фестивалю була прекрасна вокаліста, головне відкриття другого сезону Голосу країни Ілларія. Її чарівний народний голос разом з чистим звучанням живого колективу в природній акустиці озера занурили всіх в радіусі пів-кілометра у справжню звукову медитацію! А саму Ілларію перетворили на русалку, що захопила без виключення масу глядачів на дні живої, теплої, рідної української пісні!

  Люди покидали козацьке селище з чистими душами, просвітленими обличчями, приємною втомою дня, проведеного на природі, та неймовірним зарядом вічного спокою та мудрості своїх предків. Я думаю, що багато хто ще пару днів ходив окрилено посміхаючись. Ну я так точно) Єдине, що засмутило цього дня—це акумулятор фотоапарату, що розрядився вщент ще до виступу хедлайнера. Хоча я на нього не ображаюсь—не кожен день йому доводиться так працювати)

  Тож готуйте свої камери і гайда освоювати нові, ще й такі гостинні горизонти! Козацьке селище «Мамаєва слобода» чекає всіх охочих відпочити від метушні сучасності у лоні вічної неквапливості справжніх цінностей! Щасти!

    Нестандартного погляду на звичайні речі!

Олекса Рогозін

Фото Алла Рогозіна, "ARTTREND"